Това заяви пред ФрогНюз политологът Петър Чолаков.Ето и цялото интервю: Господин

...
Това заяви пред ФрогНюз политологът Петър Чолаков.Ето и цялото интервю: Господин
Коментари Харесай

Чолаков пред Фрог: С игри на кворум ще изберат шеф на НС frognews.bg

Това съобщи пред ФрогНюз политологът Петър Чолаков.

Ето и цялото изявление: 

Господин Чолаков, още веднъж сме на прага на нов парламент. Сега обаче обстановката е малко по-различна и Народно събрание е доста по-фрагментиран. Първият тест ще е изборът на нов ръководител. Какво очаквате да се случи? 

Трудно ще бъде излъчен ръководител на Народното събрание. Нито претендентът на ГЕРБ Росен Желязков, нито претендентът на “Продължаваме Промяната ” Никола Минчев елементарно ще получат поддръжка. Политическа партия търсят реванш за случилото се в предходния парламент, когато смъкнаха Минчев от поста и стартира края на приказката им - след това пристигна и вота на съмнение. Те желаят да покажат, че не престават да имат вяра на Минчев и не са свалили доверието си към него. 

Около Минчев се оформи болшинството, само че даже трите партии - Българска социалистическа партия, “Демократична България ” и “Продължаваме Промяната ” няма да имат нужния брой гласове. Кандидатът на Българска социалистическа партия, който ще бъде разгласен тази вечер, няма да получи задоволително поддръжка. Фрагментацията е огромна и това ще бъде първият тест за това накъде духа вятъра в Народното събрание. 

А накъде духа вятъра? Към избори или? 

Най-вероятно вървим към следващи предварителни избори, да. 

 

Доц. Наталия Киселова уточни през днешния ден в ефира на Българското национално радио, че в случай че не се избере ръководител на Народно събрание, Народното събрание не може да действа на процедура. Какво би означавало това? Ще могат ли да се одобряват актуализацията на бюджета, законите по Плана за възобновяване? 

Първите съвещания при всички положения ще се ръководят от доайена Вежди Рашидов, който е най-възрастният народен представител. От там нататък ще се измисли някакъв ръководител. За да се избере ръководител на Народно събрание, са нужни повече от половината гласове на присъстващите на съвещанието. Първото съвещание е като първия образователен ден в университета - ще се явят несъмнено съвсем всички, което значи, че с цел да се избере ръководител ще са нужни 121 гласа. Това е мъчно постижимо. От там нататък с игрите с кворума евентуално ще може да бъде определен ръководител. Не мога да се наема с прогноза кой тъкмо ще бъде. Може да е фигура от по-малките партии и това ще бъде забавно. 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР